06 Aprilie 2023
Q&A despre prețul apei.
Nu e plăcut pentru nimeni când cresc prețurile. Și noi, oamenii care lucrăm la Apă Ilfov, resimțim creșterile de preț la apă. Până la urmă, în spatele instituțiilor, tot oameni sunt. Vă lăsăm aici câteva întrebări și răspunsuri legate de acest subiect. Aveți și alte întrebări? Le așteptăm.
1. Cine crește prețurile și de ce?
R: Nu există cineva care crește prețurile din pix pentru că așa vrea el. Proiectul POIM (Programului Operațional Infrastructură Mare) este finanțat majoritar de Uniunea Europeană. Orice proiect făcut pe bani europeni vine la pachet cu reguli clare, din care nu avem voie să ieșim. Există o strategie tarifară, calculată după o formulă standard. Dacă nu respectăm această strategie, care, iată, uneori vine cu creșteri de prețuri, pierdem investiția. Adică se anulează proiectul și nu mai facem nimic.
2. Cine stabilește creșterea?
R: Creșterea ori scăderea prețurilor este avizată de A.N.R.S.C (Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice) și de autoritățile locale. Dar totul are la bază o analiză cost-beneficiu, aprobată de Comisia Europeană.
3. Din cât în cât timp cresc prețurile?
R: Depinde. Uneori din an în an, dar nu neapărat. În cadrul acestui proiect, POIM, prețurile se pot ajusta până în 2025 inclusiv.
4. Ce determină cel mai mult creșterea prețului la apă?
R: Formula standard la care făceam referire în primul răspuns, care nu este inventată de noi, dar pe care trebuie să o respectăm. Și, evident, inflația.
5. Cine câștigă din creșterea prețului la apă?
R: Comunitatea. Știm cu toții regula economiei: banii sunt făcuți să circule. Noi, ca operator regional, acoperim cheltuielile generate de inflație și rămânem pe picioare pentru a face treabă pentru cetățeni. Gândiți-vă câți operatori intrați în insolvență ori în faliment sunt! Ori câți au nevoie de ajutoare de stat.